cărți noi

Lari, Leonida. Numai în ceruri / Leonida Lari. - Chișinău: Princeps, 2014. - 500 p.
Volumul reprezintă o primă încercare de sinteză reală și de relativă punere în valoare a vastei și încă nemăsuratei creații literare a Leonidei Lari. În premieră, sunt reproduse luări de cuvânt în parlamentele URSS și României, care, pe lângă faptul de a fi o probă de curaj, de verticalitate, scot în relevanță vocația de tribun a scriitoarei.
(I. Mânăscurtă)









Mânăscurtă, Ioan. Ieșirea din timp: [povestiri, eseuri, publicistică]. - Chișinău: Princeps, 2014. - 580 p . 
Volumul reprezintă un florilegiu de proze artistice, eseistice și jurnaliere, în care clipa cea repede și curgerea și mai grăbită a gândului încearcă să-și găsească fireasca așezare în timp.













                              Erizanu, Gheorghe. Ce spun cărțile. Alte bookiseli / Gheorghe                                                                                          Erizanu. - Chișinău: Cartier, 2014. - 192 p.
Ceea ce spun cărțile, de o spun, că de aceea sunt cărți, ca să spună și ele ceva, dar ce vrea să însemne...BOO-KISELILE? Sau: BOOK-ISELILE? Ba foarte simplu și...chiar elementar: buchiseli! Uite în acest volum-volumaș, odată ce la-i luat în mână și l-ai deschis și ai pornit să-l lecturezi, gata! nu-l m-ai lași deoparte, pentru că te pomenești aruncat în acea mare, în acel ocean de carte diversă și bună...
                                                                                                                                               (V. Beșleagă)






Hadârrcă Sorin. Zen la pachet / Sorin Hadârcă. - Chișinău: Cartier, 2014. - 208 p. 
   Împreună cu întreaga sa generație/promoție de tineri intelectuali înzestrați și emancipați, Sorin Hadârcă vine ca o benefică explozie solară - pe deplin înzestrat, motivat, poliglot, erudit și vizionar (citește pluralul!).
    ...Cunoscut expert în domeniul strategiilor economice și financiar-bancare, nepotul Sorin e și un pasionat bibliofil, un eseist risipitor și un tainic autor de poeme ilustrate manu propria.
   Anume prin Sorin Hadârcă i-am descoperit pe Murakami, Pavic, Saramago...
(I. Hadârcă)







 Silvestru, Aurelian. Și tu ești singur?: (roman) / Aurelian Silvestru.  - Ch.: Prut Internațional, 2014. - 284 p .
      Credeam că voi scrie o poveste de iubire. Dar eroina principală s-a opus. Am intrat în lumea ei și m-am înspăimântat: era o lume a durerii, cu oameni părăsiți și triști, adeseori neînțeleși de cei apropiați.
      Odată, am întâlnit-o prin oraș. Nu m-a recunoscut. A trecut pe lângă mine, fără să mă vadă, apoi mi-a spus:
       - Singurătatea e de vină. Când te cuprinde, îți întoarce vederea spre interior... Ai ochi doar pentru întunericul din tine.
      În aceeași zi, am luat stiloul în mână ca pe o daltă cu care aveam de gând să sparg un zid - zidul însingurării...
      Sunt convins că nu există om care să nu aibă nevoie de o fereastră spre lumină...
(Autorul)


Nicolai Costenco: un cavaler al poeziei. - Ch.: Î.E.P. Știința, 2014. - 320 p. 
Cazul Costenco (Costenco a fost mereu un "caz", fie prin destinul asumat, fie prin stihiala sa boemă, spărgătoare de tabuuri) justifică și dă sens unei generații îngenuncheate de un conformism adeseori cinic. Marginalizat în permanență, plasat de conjunctură printre cei din urmă, istoria îl aduce, iată, printre cei dintâi. Volumul pe care îl țineți în mâini îi întoarce naturii sale volnice, fie și în postumitate, esența umană de care îl privase spațiul și timpul său - proopriile libertăți.
(E. Lungu)








 Omul duminicii: Cuvinte înlăcrimate, cuvinte de neuitare pentru poetul Grigore Vieru. - Ch.: Prut Internațional, 2014. - 540 p .
Acest volum conține cuvintele a 200 de personalități, o sută de poezii, detaliile despre busturile, inaugurate în spațiul limbii române.
Vieru a fost o duminică, o sărbătoare permanentă a celor care au avut norocul să comunice cu el. Generația noastră a fost într-un fel luminată de prezența lui tutelară. (N. Dabija)









Tomuleț, Valentin. Basarabia în epoca modernă (1812-1918)  (Instituții, regulamente, termeni). - Chișinău: Lexon-Prim, 2014. - 672 p.

Autor a peste 200 de lucrări științifice, inclusiv a 3 monografii și a 2 culegeri de documente, istoricul Valentin Tomuleț prezintă de această dată cititorului un studiu cu caracter enciclopedic ce include cca 680 de termeni, unii reflectând istoria diferitelor instituții, alții - diferite regulamente, inclusiv termeni cu conținut economic, social, politic, fiscal, administrativ, religios etc., depistați pe parcursul anilor în diferite fonduri de arhivă, care au fost utilizați în Basarabia în sec. al XIX-lea - începutul sec. al XX-lea. Lucrarea are menirea de a facilitalucrul colaboratorilor științifici, în special al tinerilor cercetători, care, făcând primii pași în știință, întâlnesc diferiți termeni necunoscuți, în același rând al profesorilor, studenților, liceenilor, elevilor, totodată familiarizându-i pe toți cei interesați de istoria acestui frumos plai.
(D. Dragnev)

2 comentarii:

  1. îmi place nespus de mult acest compartiment

    RăspundețiȘtergere
  2. aşi vrea să văd aici şi "Ultima iubire la Ţarigrad" de Milorad Pavic.
    Vă mulţumesc mult pentru informaţiile preţioase care îmi sănt de mare folos.Succese.

    RăspundețiȘtergere